x

Osallistu Jatkoajan lukijatutkimukseen

Tutkimuksessa kartoitamme lukijoidemme mielipiteitä Jatkoaika.comin toimitukselliseen sisältöön liittyen. Vastaamalla lukijatutkimukseen voit siis tuoda äänesi kuuluviin ja vaikuttaa sivuston tulevaisuuteen.

Tutkimukseen vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 5 minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti ja nimettöminä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta tyylikkäitä Jatkoaika-lippiksiä ja -pipoja.

Osallistu kyselyyn tästä »

Ei kiitos

Maalivahtipeli on yksi Kanadan isoimmista kysymysmerkeistä.

Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Analyysi: Maalivahti, ainainen syntipukki − Edes mitali ei ole itsestäänselvyys Kanadalle

Vaikka Kanada onnistui kaatamaan Venäjän, pelaamiseen liittyy suuria ongelmia. Esimerkiksi maalivahtipeli ei tarjoa vaahteralehtien tarvitsemaa tukea.

Kanadan ja Venäjän välinen ottelu muodostui maalintekokilpailuksi. Molempien joukkueiden taitotaso on kaikkien tiedossa. Yhdeksän maalin saalis kieli kuitenkin enemmän ongelmista puolustussuuntaan kuin vahvuudesta hyökkäyssuuntaan. 

Karkaaminen johtoon syntyi melko helposti, kun Venäjän viisikkopelaaminen oli hyvin huteralla pohjalla. Jo alkulohkossa nähdyt ongelmat olivat vahvasti läsnä. Kanada esitteli useamman rytmin hyökkäys- ja puolustamispelaamista, mikä antoi hallinnan heille.

Varsinkin erikoistilanteissa Venäjä oli pulassa keskialueella, kun vastustaja rakensi paikkansa jättösyöttöjen kautta. Tätä kautta rakentui vauhtieroja, joilla yksilöt pääsivät helposti purjehtimaan keskialueen läpi. Myös tasakentällisin Venäjän 1-2-2-muodostelma puhkottiin verrattain helposti.

Pelin edetessä Kanadan ongelmat alkoivat kuitenkin tulla vahvasti esille, kun Venäjä onnistui tiiviimmässä viisikkopelissä. Aiemmista turnauksen otteluista poiketen Venäjä ei vain puskenut pystyyn, vaan erityisesti sentteri tarjosi peliäavaaville puolustajille aiempaa parempaa tukea.

Kanadan viisikkoa venyttäneet venäläislaiturit paljastivat isoja aukkoja Kanadan keskialueen puolustuspelaamisessa. Venäjä onnistui määrittämään pelinvirtausta paremmilla ajoituksilla päätykiekkoihin ja tukitoimilla, jotka mahdollistivat pitkää hyökkäyspeliä.

Tämä pakotti Kanada mukautujan rooliin, kun joukkue joutui vastaanottavaksi osapuoleksi. Kavennusmaalia jahdanneet venäläiset alkoivat ottaa enemmän riskejä hyökkäyssuuntaan erityisesti karvauspelaamisen saralla, mikä vain kasvatti lumipalloefektiä.

Juuri karvauspelaamisen riskit olivat yksi Venäjän tappioon johtaneista avainasioista. Puolustuksen tasapainottomuus avasi Kanadalle kasan mahdollisuuksia nopeisiin suunnanmuutoksiin, joista vaahteralehtipaitojen taitotasolla rokotetaan.

Selviäminen säikähdyksellä

Vaikka Kanada nähdään jälleen välierissä, ilmassa roikkuu äärimmäisen suuria kysymysmerkkejä. Nämä kohdistuvat erityisesti omaan päähän. Puolivälieräottelussa Kanadan isokokoiset puolustajat olivat jopa yllättävän suurissa ongelmissa erinomaisesti liikkuvien Venäjän hyökkäjien kanssa. Koska yksi vastaan yksi-puolustustilanteet kääntyivät järjestään Venäjän eduksi, myös viisikkopuolustuksen tasolla oli isoja ongelmia.

Kanadan takaiskut syntyivät ennenkaikkea maalinedustalta, jossa on läpi turnauksen ollut yllättävän paljon tilaa. Kun myös vastustajien "boksaaminen" ulos ykkössektorista on pahasti vaillinaista, maalivahdin eteen syntyy jopa hyökkäävän joukkueen ylivoimia.

Myös Kanadan maalivahtipelaaminen on kerännyt turnauksen aikana runsaasti haukkuja. Sekä Darcy Kuemper että Curtis McElhinney ovat päästäneet joitakin helppoja maaleja, mutta myös puolustuksen apu on jäänyt varsin vaillinaiseksi.

Tämänhetkinen joukkue tarvitsisi pelityylillään taakseen erinomaisen maalivahdin, mutta sitä Kanadalla ei tällä hetkellä ole. Tällä saralla kaikki muut kolme maata lyövät jääkiekon emämaan. 

Oman pään sekoilut sekä viisikkopuolustuksen että maalivahtipelin tasolla asettavatkin Kanadan mitalin melko kaukaiseksi asiaksi. Hurjalla hyökkäysvoimalla ei tässä turnauksessa pitkälle pötkitä, jos puolustuspelaamiseen ei keksitä suurta parannusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

O'Reilly katseli voittomaalia jäähypenkiltä: "Hyvä, kun edes koskin häneen"

MAAJOUKKUE | 20.5.2018 20:35
Kanadan turnauksesta muodostui suuri pettymys, kun turnaus päättyi hävittyyn pronssiotteluun. Joukkueen taso oli hyvin kaksijakoinen. lue lisää

Kanada hävisi turnauksen tärkeimmät pelinsä − Connor McDavid: "Oli vaikea nukahtaa"

MAAJOUKKUE | 20.5.2018 20:16
Kanadan kapteeni ja supertähti Connor McDavid teki kaikkensa, jotta joukkue olisi saanut MM-mitalit mukaansa. Toisin kuitenkin kävi. Liekö unettomuus vaikuttanut muidenkin, kuin keskushyökkääjän otteisiin? lue lisää

Analyysi: Sveitsi päihitti Kanadan monipuolistuneella pelillä

MAAJOUKKUE | 20.5.2018 8:00
Ensin Sveitsi kaatoi Suomen puolivälierissä rytmittämällä peliä ja pelaamalla kiekkokontrollin avulla. Kanada-välierässä puolustuspeli otti aiempaa isompaa roolia. lue lisää

Connor McDavid kehui vuolaasti Sveitsin onnistujia ja käänsi katseita tulevaan: "Huomenna on iso peli"

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 23:31
Yksi maailman parhaista pelaajista, ellei kaikkein paras - Connor McDavid jakoi pettymyksen keskellä tunnustusta sveitsiläisille. Välierätappio sysäsi Kanadan pronssiotteluun Yhdysvaltojen vastustajaksi. lue lisää

Kanadan hyökkäykseen lovi - Schwartzin MM-kisat ohi

MAAJOUKKUE | 19.5.2018 9:19
Kanadan hyökkääjä Jaden Schwartz on loukannut olkapäänsä, ja hän on sivussa joukkueen kahdesta jäljellä olevasta ottelusta käynnissä olevissa miesten MM-kisoissa. lue lisää

Kommentit