x

Osallistu Jatkoajan lukijatutkimukseen

Tutkimuksessa kartoitamme lukijoidemme mielipiteitä Jatkoaika.comin toimitukselliseen sisältöön liittyen. Vastaamalla lukijatutkimukseen voit siis tuoda äänesi kuuluviin ja vaikuttaa sivuston tulevaisuuteen.

Tutkimukseen vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 5 minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti ja nimettöminä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta tyylikkäitä Jatkoaika-lippiksiä ja -pipoja.

Osallistu kyselyyn tästä »

Ei kiitos

Ruotsi haluaa korjata olympialaisten mahalaskun.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

NHL-Kronor on vahva joka osa-alueella − "Kaikilla on kova nälkä menestyä"

Vaikka Ruotsin joukkue on MM-tasolle järkyttävän kova, joukkueesta löytyy suurelle yleisölle tuntemattomia nimiä. Pelaajat ovat kuitenkin joukkueen keskuudessa suuresti arvostettuja.

Ruotsin kyyti alkulohkossa oli varsin hurjaa, kun joukkue ei hävinnyt yhtäkään ottelua. Peli oli rakenteellisesti vahvoissa kantimissa ja upposi yleisöön kuin veitsi voihin.

Vain yksi Ruotsin pelaavan kokoonpanon jäsenistä on NHL:n ulkopuolelta, mikä kertoo hurjasta taitotasosta. Vaikka kieltäytymisiä riitti runsaasti, kasassa on aivan poikkeuksellinen joukkue MM-tasolla.

− Kaikissa aiemmissa joukkueissani on ollut viidestä seitsemään NHL-pelaajaa, mutta tällä kertaa niitä on huomattavasti enemmän. Se on ollut minusta äärimmäisen innostavaa. Meillä on loistava joukkue, johon kaikki uskovat, kapteeni Mikael Backlund kertoo.

Ruotsi pelaa varsin hyökkäävää jääkiekkoa, jonka ratkaisuvoimainen materiaali mahdollistaa. Vaikka NHL-miehiä riittää, joukkueessa on runsaasti suurelle yleisölle tuntemattomia pelaajia.

Tämä johtuu pitkälti siitä, että joukkue rakentuu vasta NHL:aan murtautuneista pelaajista. Esimerkiks Rickard Rakell vakuutti Anaheim Ducksissa 69 tehopisteellään, eikä meno ole hyytynyt Kööpenhaminassa.

Rohkeutta heittäytyä pelille riittää myös Backlundin mielestä.
­

− Jokainen haluaa onnistua tekemään eron joukkueemme eduksi.

Kaksi tasaista maalivahtia

Maalivahtiosasto nostettiin ennen kisoja Ruotsin suurimmaksi ongelmaksi. Tämä pelko on kuitenkin osoitettu turhaksi. Magnus Hellberg oli KHL-joukkue Kunlun Red Starin ykkösvahti, mutta Vancouver Canucksin kakkostorjuja Andreas Nilsson on lyönyt vakuuttavasti kapuloita rattaisiin.

Molempien tilastot ovat äärimmäisen vakuuttavat. Torjuntaprosenteissa molemmat maalivahdit torjuvat kiekkoja yli 93 prosentin varmuudella kuuluen maalivahtitilastojen viiden kärkeen.

Henrik Lundqvistia ei siis sen suuremmin ole jääty ikävöimään.

− Tämän joukkueen takana pelaaminen tuntuu uskomattomalta. Olemme vahvoja joka osa-alueella, ja esimerkiksi alivoimilla näytämme luonnetta, Nilsson kehuu.

Yllinkyllin kiekollisuutta

Tuttuun tapaan Tre Kronorin alakerta rakentuu vahvan kiekollisuuden varaan. Avauspeliin löytyy taitoa variointiin pelin vaateen mukaan, ja hyökkäyspeliä pyöritetään paljon puolustajien laukauksien kautta.

Puolustuskalustossa on viisi NHL-puolustajaa, eikä kukaan ole mikään täytemies. Esimerkiksi ykkösparissa luutivan Adam Larssonin arvosta puhuu se, että hänet saadakseen Edmonton Oilers luopui tähtihyökkääjä Taylor Hallista.

Kirkkain supertähti alakerrassa on Oliver Ekman-Larsson, joka ei Arizona Coyotesin takalinjoilla saa ansaitsemaansa arvostusta. Kärkijoukkueissa puhuttaisiin jopa Norris Trophy-tason johtajasta.
Vahva kiekollisuus näkyy myös riskeinä hyökkäyssuuntaan.

− Meillä on paljon NHL-pelaajia. Meidän asenteemme ja joukkueelle heittäytyminen ovat vahvuutemme, puolustuksen täydentänyt Mattias Ekholm kuvailee hyökkääjien tukea.

Ekholm liittyi kesken kisojen Ruotsin vahvuuteen Nashville Predatorsin pudottua NHL:n pudotuspeleistä. Hänen pelihalunsa nousi jopa yllättävän tärkeään rooliin loukkaantumisten vuoksi, sillä viimeisen kisapassin vienyt Ekholm täydentää Ruotsin puolustajakuusikon.

Särkymävaraa ei ole, mutta tämä ei Ekholmia haittaa.

− NHL:ssä kaikki pelaavat kuudella. Seitsemän puolustajaa tekee pelaamisen vaikeaksi, kun yksi hyppii välillä mukaan kylmänä.

Tasonnostajia riittää

Myös Ruotsin kärkiosaamista kuvailtiin hieman kapeaksi, mutta esimerkiksi Mika Zibanejad ja Mattias Janmark ovat nostaneet pelaamisensa uudelle tasolle. Molemmat kirjauttivat alkulohkon aikana komean yhdeksän tehopisteen saaliin.

Leveää hyökkäyskalustoa kuvastaakin nuoruus. A-lohkon nuorimpana joukkueena Ruotsin hyökkäyskalusto on täynnä 1990-luvulla syntyneitä pelaajia. Näistä kirkkain tähti on Filip Forsberg, joka liittyi joukkueeseen viimeisessä alkulohko-ottelussa.

− Hän on sekä loistava syöttäjä että laukoja. Vaarallinen pelaaja, joka tuo lisää vahvuutta joukkueeseemme, Nilsson arvioi nuorta tähteä.

Ruotsalaiset eivät juuri yksilöitä kuitenkaan halua nostaa esille, vaan puhe kääntyy aina pikaisesti kokonaisuuteen.

− Kaikilla on kova nälkä menestyä. Haluamme näyttää sen kaikille heti pelin alusta alkuen joka ottelussa, Backlund miettii.

Taitoa riittää neljään kenttään, mistä kertoo esimerkiksi Nashvillen kärkilaitureiden Viktor Arvidssonin ja Forsbergin paikka kolmosketjussa. Nelosketjukaan ei profiloidu perinteiseksi raatajaketjuksi, vaan pelaa monipuolista ja voittavaa kiekkoa.

− Meillä riittää taitoa joka ketjuun. Pystymme tekemään vastustajien illasta erittäin tuskaisen, Arvidsson arvioi.

Joukkueen vahvuus perustuu ennenkaikkea kovaan luisteluun ja työmoraaliin. Puolustajat ottavat kovasti riskejä hyökkäyssuuntaan, mikä vaatii kovaa sitoutumista myös hyökkääjiltä.

Koska tämä on toteutunut, Ruotsi on turnauksen suurin mestarisuosikki pudotuspelien alkaessa.

− Olemme hyviä joka osa-alueella. Se, että olemme hyviä paperilla ei tarkoita sitä, ettei meidän pitäisi tehdä kovasti töitä, Arvidsson muistuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Rankkarikisan tasoittanut Ekman-Larsson: "Valmentaja kysyi, olenko valmis"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Ruotsin vahvuuden yksi suurimmista tekijöistä oli kiekollisesti laadukas puolustuskalusto. Tästä välähdys nähtiin voittolaukauskilpailussa, kun Oliver Ekman-Larsson vastasi elintärkeästä osumasta. lue lisää

Kesälomilta hätiin hälytetty sankarivahti: "Ei ollut vaikea päätös tulla tänne"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Anders Nilsson kumosi kisojen aikana kysymysmerkkejä Ruotsin maalivahtipelin riittävyydestä. Todisteinä tästä ovat kaulassa killuva kultamitali ja nimeäminen turnauksen tähdistöjoukkueeseen. lue lisää

Kapteenin unelmat täyttyivät: "Uskomaton tunne!"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Ruotsi nappasi toisen peräkkäisen maailmanmestaruuden, ja jälleen kerran voittolaukauskilpailun kautta. Samalla joukkueen kapteeni Mikael Backlund sai ensimmäisen maailmanmestaruutensa. lue lisää

Analyysi: Sveitsi ei nöyristellyt finaalissakaan, vaan haastoi Ruotsin omilla mausteillaan

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 6:30
Sveitsi pisti kunnolla kampoihin isompaa joukkuetta vastaan miesten MM-kisojen finaalissa. Sveitsiläiset eivät nöyristelleet missään vaiheessa ottelun aikana, ja se näkyi heidän pelaamisessaan. lue lisää

Mestaruuden ratkaisseella Forsbergilla riitti kunnioitusta Sveitsille: "Turnauksen vaikein ottelu"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 6:30
Ruotsi kohtasi sunnuntai-iltana Sveitsin miesten MM-kisojen finaalissa. Jännittävien vaiheiden jälkeen ottelu venyi voittomaalikilpailuun saakka. Siellä voittomaalin ja mestaruuden Ruotsille laukonut Filip Forsberg oli ottelun jälkeen ylpeä joukkueestaan. lue lisää

Kommentit

Jonas Ahnelöv

Avangard #5 L p Ruotsi #5 L p
s. 1987 Huddinge, SWE
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2006 Phoenix Coyotes 3. kierros #88