Laukooko Eeli Tolvanen Suomen välieriin?

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Venäjän OU ja Ruotsi marssimassa välieriin - Suomi Tolvasen ja ylivoiman varassa

Miesten olympiaturnauksessa on huomenna edessä puolivälierät. Vain voittajille on paikka mitalipeleihin. Jatkoajan kisatiimi käy läpi jokaisen puolivälieräparin ja nostaa esiin avainasiat jokaisen joukkueen menestyksen kannalta.

Pyeongchangin olympialaisten puolivälierät pelataan keskiviikkona. Jatkoaika kertoo, millä keinoin kukin joukkue pystyy oman pelinsä voittamaan.

Ennakkoon otteluparit Kanada−Suomi ja Tšekki−Yhdysvallat ovat tasaisimpia. Sen sijaan Venäjän OU ja Ruotsi ovat omissa otteluissaan selviä ennakkosuosikkeja.

Tšekki−Yhdysvallat

Tšekki voittaa koska: Joukkueen puolustus ja maalivahtipeli ovat olleet tähän mennessä rautaa. Se päästi alkulohkossa vain kolme maalia kolmeen peliin, vaikka esimerkiksi Kanada oli maiden välisessä ottelussa pelillisesti selvästi niskan päällä.

Tšekki on myös osoittanut, että riippumatta käytännössä pelin muusta kulusta, se pystyy iskemään vastahyökkäyksillään tai ylivoimallaan pari-kolme maalia. Kun nämä asiat yhdistetään, niin Tšekki menee jatkoon selkein, joskin vähämaalisin numeroin.

Yhdysvallat voittaa, koska: Nopea ja ärhkäkkä pystysuunnan kiekko tylsyttää Tšekin, joka ei pysy pelitemmossa mukana. Yhdysvalloilla on joukkueessaan laajasti niin kokemusta kuin nuoruutta. Erityisesti nuoret pelaajat ovat astuneet esiin, ja kolmosketjusta onkin löytynyt mainio tutukapari. 21-vuotias Ryan Donato on tehnyt neljä maalia turnauksessa ja vierellä 20-vuotias Troy Terry nakuttanut neljä syöttöpistettä.

Venäjän olympiaurheilijat−Norja

Venäjän OU voittaa koska: Slovakiaa vastaan kärsityn avaustappion jälkeen joukkue on ollut täysin pysäyttämätön. Slovenia kaatui 8-2 ja Yhdysvallat 4-0. Lisäksi Venäjän OU on saanut levätä samalla kun Norja joutui pelaamaan tiukan ottelun Sloveniaa vastaan neljännesvälierissä.

Materiaaliero joukkueiden välillä on vain yksinkertaisesti aivan liian suuri, jotta Norja voisi yllättää. Venäjän OU:n pelinopeus, aktiivinen karvaus ja yksilötaito tulevat siivättämään sen jatkoon suurehkolla marginaalilla.

Norja voittaa koska: Venäjän OU on kovassa painekattilassa. Joukkueella ei ole kuin hävittävää, ja esimerkiski Sotšin olympiakisoissa vuonna 2014 paine oli niin kova, että Suomi tiputti sen puolivälierässä.

Huippupeli Norjan maalivahti Lars Haugenilta ja kaikki on mahdollista. Norjan ykkösketju Mathis Olimb - Patrick Thoresen - Ken Andre Olimb on pelannut pitkään maajoukkueessa yhdessä ja kolmikko pystyy ratkomaan koviakin pelejä.

Kanada−Suomi

Kanada voittaa, koska: Vaahteranlehtipaidat ovat osoittaneet, että vaikka NHL-tähtiä ei joukossa ole, pystyy se silti toteuttamaan maalle ominaista äärimmäisen nopeatempoista ja korkealta karvaavaa pelitapaa. Suomelle varsinkin korkea karvaus on tuottanut turnauksessa suuria vaikeuksia.

Suomi on turnauksessa ollut käytännössä täysin yhden ylivoimaketjun varassa. Kanadan leirissä on varmasti perehdytty tähän Suomen ainoaan aseeseen, joten on vaikea nähdä Leijonien pystyvän tekemään riittävän montaa ylivoima-maalia voittaakseen.

Suomi voittaa, koska: Ykkösylivoima Eeli Tolvasen johdolla mättää kaksi tai kolme maalia ja Suomella menee omiin korkeintaan yksi tai kaksi. Puolustuspelaamisen tulee pysyä tiiviinä, vaikka Kanada iskisikin kovan mylläkän päälle.

Tasaviisikoin Suomi pystyy hyökkäämään nopeasti vastaan ja pyörittämään pitkää hyökkäysalueen peliä, mutta tuloksen tekemisen kannalta ylivoima on sille ratkaiseva.

Ruotsi−Saksa

Ruotsi voittaa koska: Vaikka joukkueen hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen on ollutkin hieman tervanjuontia, tulee Ruotsi karvauksellaan aiheuttamaan paljon ongelmia Saksan hitaalle puolustukselle. Syntyvistä maalipaikoista joukkue kykenee iskemään tarvittavat kolme tai neljä maalia.

Ruotsi on totta kai edellä Saksaa materiaalinsa puolesta jokaisella osa-alueella, mutta ero korostuu varsinkin maalivahtipelaamisessa, joka on Ruotsilla ehkä turnauksen tähän asti parasta. Riippumatta kuka joukkueen maalin suulla seisoo, on Ruotsi hyvissä käsissä ja se jatkaa välieriin.

Saksa voittaa koskaDanny Aus den Birken venyy maalilla ihmetorjuntoihin ja pystyy pitämään pelin tasaisena. Siihen päälle yksi tai kaksi maalia, ja Saksalle välieräpaikka ei olisikaan ihan mahdottomuus.

Maalinteon tehokkuuden tulee olla aivan tapissaan, sillä Saksalle ei tusinakaupalla maalipaikkoja avaudu Ruotsia vastaan. Altavastaajana sen on kuitenkin helppo lähteä kiusaamaan Ruotsia.

Lue myös

Miehet huomenna olympialaisten valokeilaan - Kanadalla ylivoimaisesti eniten NHL-kokemusta

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 19:00
Vaikka nykyiset NHL-pelaajat loistavatkin poissaolollaan Pyeonchangista, on jokaisella joukkueella riveissään NHL-kokemusta. Maakohtaisessa tilastossa kärjessä on Kanada. Suomen joukkueesta NHL-kokemusta ei juurikaan löydy. lue lisää

Latvia maalin pelissä voittoon ja puolivälieriin - tässä kaikki otteluparit

MAAJOUKKUE | 15.5.2018 23:52
Illan viimeisissä otteluissa voiton nappasivat Ruotsi ja Latvia, jotka varmistivat samalla kohtaavansa toisensa puolivälierissä. lue lisää

Venäjän OU rohmusi valintoja miesten turnauksen tähdistöön – Tolvanen ainoa suomalainen

MAAJOUKKUE | 25.2.2018 13:25
Eeli Tolvanen valittiin miesten jääkiekon olympiaturnauksen tähdistökentälliseen ainoana suomalaisena. Venäjän OU:n Ilja Kovaltšuk on turnauksen arvokkain pelaaja. lue lisää

Venäjän OU:n vyöryä ei pysäytetä - Saksa hakee toista jättiyllätystä

MAAJOUKKUE | 23.2.2018 7:22
Olympiaturnauksessa on tänään vuorossa välierät. Otteluparien Venäjän OU–Tšekki ja Kanada–Saksa voittajat nähdään sunnuntain olympiafinaalissa. Jatkoajan kisatiimi arvioi joukkueiden mahdollisuudet edetä sunnuntain finaaliin. lue lisää

Marjamäki laittoi tuulemaan - Kokoonpano lähes täysin uusiksi

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 6:48
Leijonat lähtee puolivälierään Kanadaa vastaan lähes täysin uudistuneella kokoonpanolla. Mikko Lehtonen pelaa ensimmäisen pelinsä olympialaisissa. lue lisää

Kommentit

Blair Jones

Saksa #19 R kh
s. 1986 Central Butte, SK, CAN
191CM / 95KG
SOPIMUS: 2016
VARAUS: 2005 Tampa Bay Lightning 4. kierros #102