Lauri Marjamäen mielestä Suomen pelaajissa on vielä enemmän potentiaalia, mitä miesten MM-kisoissa on tähän mennessä nähty.

Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Leijonien pelaajat ovat kriittisiä omaa pelaamistaan kohtaan: "Välillä valmentajakin ajattelee, että ei ihan noin kriittisiä tarvitse olla"

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tiedostaa, että Sveitsi on vaikea vastustaja. Hän kertoo myös, että Suomen pelaajat ovat kriittisiä omaa pelaamistaan kohtaan.

Suomi pelaa torstaina puolivälierissä Sveitsiä vastaan. Leijonat kaatoi tiistaina Yhdysvallat alkulohkon päätösottelussa, ja varmisti näin lohkovoiton. 

− Se, mitä he puhuvat siellä, että kaikkien aikojen kovin Sveitsi-joukkue, se on aika paljon sanottu. Kun ajatellaan, että he pelasivat finaalissa muistaakseni vuonna 2013. Taitaa heillä olla myös seitsemän NHL-pelaajaa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki pohtii tulevaa vastustajaa.

Suomen valmennusjohdolla on tiedossa, miten Sveitsi pelaa.

− Ehkä me kuitenkin itsekkäästi menemme ja mietimme omaa juttua. Nyt on parhaat jäljellä ja pitää vain parantaa omaa suoritusta ja se on se tärkein juttu, Marjamäki kertoo.

− Olemme valmiita ja olemme pelanneet hyvää lätkää. Joukkue on sitoutunut ja hyvin valmistautunut, joten yritämme mennä omilla eväillä.

Suomi vältti lohkovoittonsa ansiosta mahdollisesti turnauksen kovimmat maat, kuten Venäjän ja Ruotsin.

Marjamäki ei kuitenkaan tällaista pohdi.

− En tiedä mikä on hyvä ja mikä huono vastustaja. Meillä on tällä hetkellä hyvä pöhinä ja pelaamme hyvää jääkiekkoa. Eilen oli hyvä koetinkivi, että mitä olemme, kun on kova panos. Olimme huippujoukkue ja sellainen olemme myös huomenna. 

− Vaikka olisi Venäjä vastassa, olisimme senkin ottaneet mielellään ja otamme kaikki mielellään vastaan. Nautitaan siitä, että ylipäänsä pääsemme pelaamaan näitä pelejä, hän jatkaa.

Pelaajat kriittisiä pelaamista kohtaan

Suomen alkulohko oli monivivahteinen. Leijonat kaatoi todelliset jääkiekon suurmaat, kuten Kanadan ja Yhdysvallat, mutta hävisi pienimmille maille kuten Saksalla ja Tanskalle. 

Nyt, kun vastaan asetettu Tanskan ja Saksan tasoinen joukkue, ehkä jopa parempi vastustaja, ei Marjamäki aseta kumpaakaan − Sveitsiä tai Suomea − puolivälieräottelun ennakkosuosikiksi.

− Varmaan suomalaisten lähtökohta on aina sellainen, että altavastaajana on helppo iskeä. En koe, että olisimme jokin ennakkosuosikki tuossa pelissä.

− Sen tiedän, että ennakkosuosikkina oleminen on aika vaikeata − seurajoukkueessa Oulussa sai olla ennakkosuosikkina koko ajan. Ei voinut mitään muuta kuin voittaa ja jos et voittanut, se oli pettymys. 

Suomen pelaajat osoittivat Yhdysvaltoja vastaan luonnetta. Kun ottelun panos oli korkea, pystyi jokainen yksilötasolla nostamaan tasoaan.

Marjamäki myöntää, että pelaajien saaminen pelaamaan parhaimmalla tasollaan kovimmissa paikoissa on haaste.

− Varsinkin maajoukkuevalmennuksessa, kun et tunne oikeasti jätkiä. Jos on oma seurajoukkue, tiedät tasan tarkkaan millaisia he ovat kovassa tilanteessa. Eilen oli kova peli ja panos ja pystymme pelaamaan koko ajan noin korkealla tasolla, niin se antaa meille mielirauhaa. 

Marjamäki kertoo, että Leijonien pelaajat ovat kriittisiä omaa pelaamistaan kohtaan − ehkä jopa liian kriittisiä.

− Aina, kun puramme pelit, pelaajat huomaavat koko ajan, missä on parannettavaa. He ovat todella kriittisiä omaa pelaamistaan ja meidän pelaamistaan kohtaan. Se on hyvän joukkueen merkki.

− Välillä valmentajakin ajattelee, että ei ihan noin kriittisiä tarvitse olla, mutta se kertoo välittämisestä, hän jatkaa.

Marjamäen mielestä pelaajat myös tiedostavat hyvin omat vahvuutensa.

− Pelaajat arvioivat aika hyvin itsestään, että paljonko sai (itsestään) irti ja miltä tuntui. Maailman parhaat ovat vastassa ja taso on kova, joten silloin pitää yltää omaan potentiaaliinsa.

− Silloin joukkueen panos tulee olemaan erittäin hyvä, hän päättää.

Lue myös

Suomi saa mahdollisuuden historialliseen voittoon - ensi vuoden MM-kisojen lohkojako julki

MAAJOUKKUE | 22.5.2018 12:23
Slovakiassa ensi vuonna pelattavien jääkiekon MM-kisojen lohkojako on varmistunut. Suomi kohtaa pääosin samoja maita kuin tänäkin vuonna, mutta luvassa on myös eksotiikkaa Iso-Britannian kohtaamisen myötä. lue lisää

MM-kisojen parhaimmat palkittiin - Aho turnauksen paras hyökkääjä

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 0:41
Vuoden 2018 MM-kisat päättyivät jälleen Ruotsin kultajuhliin. Median tähdistökentälliseen mahtui mestaruusjoukkueesta neljä pelaajaa. Suomalaisväriäkin löytyi palkituista, kun Sebastian Aho palkittiin turnauksen parhaimpana hyökkääjänä ja valittiin tähdistökentälliseen. lue lisää

Lauri Marjamäki kertasi aikaansa Leijonien peräsimessä: "En tiedä, onko se minun jättämäni perintö"

MAAJOUKKUE | 18.5.2018 8:00
Leijonien kisat saivat tylyn lopun, kun Sveitsi kaatoi Leijonat lukemin 3-2. puolivälieräottelussa. Samalla päättyi Lauri Marjamäen ajanjakso jääkiekko maajoukkueen päävalmentajana. Häntä seuraa työssä Jukka Jalonen. lue lisää

Jatkoajan MM-kisatoimitus: Leijonien viisikon rakenne murtui brutaalilla tavalla − "Sebastian Ahokin jäi pieneksi"

MAAJOUKKUE | 18.5.2018 8:00
Leijonien taival Tanskan MM-kisoissa päättyi karmaisevaan Sveitsi-puolivälierätappioon. Jatkoajan MM-kisatoimitus kävi läpi joukkueen turnauksen vaiheita, ja katastrofin syitä sekä seurauksia. lue lisää

Karvaasti pettynyt Mikko Rantanen: "Tulosmielessä tämä oli huono turnaus"

MAAJOUKKUE | 18.5.2018 7:00
Mikko Rantanen ei säästellyt sanojaan murheellisen Sveitsi-puolivälierän jälkeen. Nuori hyökkääjä kertasi niin puutteellisia pelillisiä osa-alueita kuin Leijonien henkistäkin kanttia. lue lisää

Kommentit