x

Osallistu Jatkoajan lukijatutkimukseen

Tutkimuksessa kartoitamme lukijoidemme mielipiteitä Jatkoaika.comin toimitukselliseen sisältöön liittyen. Vastaamalla lukijatutkimukseen voit siis tuoda äänesi kuuluviin ja vaikuttaa sivuston tulevaisuuteen.

Tutkimukseen vastaamiseen kannattaa varata aikaa noin 5 minuuttia. Kaikki vastaukset käsitellään täysin luottamuksellisesti ja nimettöminä.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta tyylikkäitä Jatkoaika-lippiksiä ja -pipoja.

Osallistu kyselyyn tästä »

Ei kiitos

Golden Knightsin oppi muille: älä murehdi yhdestä pelaajasta

Vegas Golden Knightsin sensaatiomainen tulokaskausi sai jatkoa, kun joukkue kaatoi Winnipeg Jetsin ja jää odottamaan vastustajaa Stanley Cupin finaaleihin. Suuri huomio joukkueessa keskittyy siihen, kuinka merkittävä osa joukkueen kärkipelaajista oli osa laajennusvaraustilaisuuteen kuulunutta kaupantekoa.

Kuten kaikki vuonna 1967 ja sen jälkeen NHL:ään liittyneet joukkueet, Vegas Golden Knights aloitti joukkueen kokoamisen pelaajista, joita muut NHL-joukkueet eivät kokeneet hyödyllisiksi. Siksi finaalipaikka heti ensimmäisellä kaudella on yli kaikkien odotusten.

Samaan on pystynyt vain St. Louis Blues ja sekin pitkälti vain siksi, että tuolloin yhdelle uudelle joukkueelle oli taattu paikka finaaleihin.

On totta, että Golden Knights sai aloittaa joukkueen kokoamisen paremmista lähtökohdista kuin muutamat edelliset laajennusjoukkueet. Suojattavia pelaajia oli vähemmän, ja lisäksi joukkueiden rakentaminen on mennyt myös alempien kenttien osalta pelaavampaan suuntaan eikä alaketjuja täytetä tappelijoilla.

Lähtökohtaisesti tarjolla oli joukkueiden kakkosmaalivahteja, neljänneksi parhaita puolustajia ja kahdeksanneksi parhaita hyökkääjiä.

Todellisuudessa tilanne oli vielä hieman heikompi, sillä kaikista kokemattomimmat pelaajat olivat vielä varaustilaisuuden ulkopuolella, eikä esimerkiksi Connor McDavidia, Patrik Lainetta tai Zach Werenskiä laskettu niiden pelaajien joukkoon, jotka pitäisi suojata.

Pieni poikkeus oli olemassa silloin, mikäli joukkue halusi suojata neljä puolustajaa, jolloin tarjolle tulisi viidenneksi paras hyökkääjä. Säännöt olivat tiukat, mutta monet joukkueet halusivat vielä lisäsuojauksia, mikä tarkoitti lisäkustannuksia.

Kaikista pahimman esimerkin tarjosi Florida Panthers, joka halusi eroon kelvollisesta mutta ylipalkatusta Reilly Smithistä.

Golden Knights varasi laajennusvaraustilaisuudessa 30 pelaajaa, ja näistä kymmeneen varaukseen liittyi jonkinlainen kylkiäinen. Stanley Cup -finaaleiden alla on syytä huomioida, kuinka monen joukkueen avainpelaaja oli osa tällaista kauppaa.

Pittsburgh Penguins oli lähtökohtaisesti sellainen joukkue, joka menettäisi jommankumman maalivahdeistaan. Marc-André Fleuryn siirtojen estävä pykälä kontrolloi hänen kohtaloaan.

Fleury suostui lähtemään Las Vegasiin sillä ehdolla, että hän saisi pysyä Pittsburghissa kauden 2016-17 loppuun asti. Penguins maksoi lopulta toisen kierroksen varausoikeuden siitä, että Golden Knights ottaisi Fleuryn.

Golden Knightsin tehokkain puolustaja pudotuspeleissä on ollut Shea Theodore, joka siirtyi kylkiäisenä Anaheim Ducksista. Joukkueella oli puolustajista ylitarjontaa, ja näin Theodore uhrattiin, vaikka toki Golden Knights käytti samalla varsinaisen varauksensa turhakkeeseen. Clayton Stoner vietti koko kauden loukkaantuneena, ja jo laajennusvarauksen aikaan Ducks oli mielissään päästessään hänestä eroon.

Hyökkäyksen osalta tilanne näyttää vielä hurjemmalta, sillä seitsemästä tehokkaimmasta hyökkääjästä viisi oli joko sovittuja varauksia tai niiden kylkiäisiä.

Kaikista pahimman esimerkin tarjosi Florida Panthers, joka halusi eroon kelvollisesta mutta ylipalkatusta Reilly Smithistä. Smith liikkui yhdessä yhden sarjan parhaimman hinta-laatusuhteen pelaajan Jonathan Marchessault'n kanssa.

Runkosarjassa 43 maalia tehnyt William Karlsson lähti Columbus Blue Jacketsista, joka hankkiutui samalla eroon ykköskierroksen varausvuorosta ja loukkaantumisen takia uransa päättäneen David Clarksonin kalliista sopimuksesta. Ylimääräisiä suojauksia siirto toi muun muassa Josh Andersonille, Ryan Murraylle ja Joonas Korpisalolle.

Odotuksissa ennen varaustilaisuutta oli, että Minnesota Wild menettäisi laatupuolustajan, mutta sen sijaan joukkueesta lähtivätkin Erik Haula ja ykköskierroksen varaus Alex Tuch, joka ei ollut läpimurtoaan NHL-kaukaloihin vielä tehnyt. Tämä kausi toi sellaisen molemmille Golden Knightsin riveihin siirtyneille hyökkääjille.

Kun Seattlessa kootaan seuraavaa laajennusjoukkuetta, kylkiäisiä on tuskin tarjolla samalla tavalla.

Monessa muussa joukkueessa voidaan varmasti miettiä, olisiko kannattanut tyytyä vain yhden pelaajan menettämiseen ja antaa asian olla. James Neal ja Marc Methot olivat vanhoille joukkueilleen merkittäviä menetyksiä, mutta joukkueet ottivat asian realistisesti eivätkä lähteneet tekemään kylkiäiskauppoja.

Nashville Predators ja Ottawa Senators tiesivät, että menettäisivät yhden pelaajan, mutta samalla tiedossa oli, että niin menettäisi myös pahin kilpailijakin, joten murehtiminen sen ympärillä on turhaa. Kun mukaan annettiin kylkiäisiä, autettiin vahvasti vain toista joukkuetta, mistä Golden Knights on kiittänyt parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun Seattlessa kootaan seuraavaa laajennusjoukkuetta, kylkiäisiä on tuskin tarjolla samalla tavalla, mikäli muut GM:ät ovat ottaneet oppia toiminnastaan ennen Vegas Golden Knightsin valintoja.

Lue myös

Golden Knightsin sairastuvalla ruuhkaa - Fleury ja Marchessault sivuun

NHL | 15.10.2017 20:03
Vegas Golden Knightsin loukkaantuneiden pelaajien lista jatkaa kasvamistaan perjantain epäonnisen pelin jälkeen. lue lisää

NHL 65:00 -podcast − jatkuuko sensaatio vai pelataanko Kanadassa Stanley Cup -finaaleja?

NHL | 12.5.2018 10:00
NHL:n Läntisen konferenssin finaaleissa kohtaavat koko kauden ajan yllätyksiä aiheuttanut Vegas Golden Knights ja runkosarjassa kakkoseksi sijoittunut Winnipeg Jets. lue lisää

NHL 65:00 -podcast − Golden Knights ja Sharks tavoittelevat kuuta taivaalta

NHL | 26.4.2018 7:30
Satumaisen kauden pelannut Vegas Golden Knights pyrkii jatkamaan lentoaan San Jose Sharksin kustannuksella. Sharks kaatoi ensimmäisellä kierroksella Anaheim Ducksin ja tarjoaa kasinokaupunkilaisille Los Angeles Kingsiä kovemman vastuksen. lue lisää

Šipatšov, Theodore ja Tuch farmiin - ainakin pariksi päiväksi

NHL | 4.10.2017 9:13
Vegas Golden Knights ilmoitti, että Vadim Šipatšov, Shea Theodore ja Alex Tuch lähtevät seuraavaksi seuran farmijoukkueeseen, Chicago Wolvesiin. lue lisää

Fleury vastaan Jones: Sharks-torjuja on enemmän nostanut tasoaan ja kannatellut joukkuettaan

NHL | 26.4.2018 11:30
Pudotuspelien toisella kierroksella kohtaa NHL:n kaksi kuuminta maalivahtia. Vegas Golden Knightsin Marc-Andre Fleury on pitänyt kaksi nollapeliä ja päästänyt vähemmän maaleja, mutta San Jose Sharksin Martin Jones on torjunut Fleurya vaikeampia laukauksia ja parantanut suoritustasoaan runkosarjasta merkittävästi. lue lisää

Kommentit

William Karlsson

Vegas #71 L kh
s. 1993 Märsta, SWE
183CM / 80KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2011 Anaheim Ducks 2. kierros #53