Kärppien esimerkki loisti myös kaukalon ulkopuolella

Oulun Kärpät oli viime kaudella Liigan pelillinen edelläkävijä ja ajoi positiivisia asioita myös pelin ulkopuolella. Joukkueen henkinen hyvinvointi oli suuri voimavara matkalla mestaruuteen.

Tänä keväänä Oulun Kärppien pelaajistolta on kuultu useaan otteeseen lause: "Tässä joukkueessa ihmisellä on hyvä olla." Päävalmentaja Mikko Manner on todennut useissa lehdistötilaisuuksissa: "Ihmisiähän tässä ollaan." Ensimmäisillä kerroilla näiden kauniiden lauseiden kuuleminen herätti jääkiekon kontekstissa jopa hieman huvitusta. Lauseet kuulostivat vain opetelluilta korulauseilta, kunnes pudotuspelit paljastivat joukkueen eläneen tällaisten ajatusten mukaan.

Kauden alusta lähtien puhuttiin paljon Kärppien uudistuneesta peli-identiteetistä. Manner toi mausteita Ruotsista ja Kanadasta, kehittäen Liigaan jopa vallankumouksellisen rohkean ja aktiivisen pelityylin. Taustalle jäi piiloon se mitä Manner teki apuvalmentajien ja kapteenien kanssa joukkueen ja pukukopin sisällä. Joukkueen ilmapiiri ja henkiset voimavarat paljastuivat vasta hiljalleen pudotuspelien edetessä.

Jani Hakanpää avasi Ruutu plussan haastattelussa suurelle yleisölle Kärppien filosofiaa. Loistavan kauden ja etenkin pudotuspelit pelannut puolustaja kertoi ääni väristen henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä joukkueelle. Hakanpään mukaan joukkueen ykkösasia oli, että kaikilla oli pukukopissa hyvä olla ja kaikki saivat olla omana itsenään. Vasta näiden asioiden jälkeen katsottaisiin tulostaululle. Hetkinen, puhuiko hän Liiga-joukkueesta vai Nuori Suomi -periaatteista?

Hakanpään mukaan joukkueen ykkösasia oli, että kaikilla oli pukukopissa hyvä olla ja kaikki saivat olla omana itsenään.

Tällaiselle ajatusmaailmalle löytyisi jääkiekon parissa enemmän epäilijöitä, jos mestaruus ei olisi tullut juuri Kärpille. Joukkueen osoittama rohkeus pelata ja olla pelkäämättä virheitä toi joukkueesta parhaat puolet esiin takaiskuista huolimatta. Perinteinen pudotuspelifraasi "nyt vain nautitaan pelaamisesta", tuntui saavan Kärppien kohdalla uuden merkityksen. Kaiken lisäksi juuri Hakanpää oli joukkueen eniten kehittyneitä pelaajia ja löysi pudotuspeleissä vielä uuden tason pelaamiselleen.

Toinen hyvä esimerkki on hienot pudotuspelit pelannut Veini Vehviläinen. Maalivahdin isä kuoli pudotuspelien alla sairaskohtaukseen. Surun keskellä nuori mies onnistui joukkueensa tukemana paremmin kuin koskaan ja torjui Kärpät mestaruuteen. Samalla Vehviläinen puhui medialle avoimesti tunteistaan ja kokemuksistaan. Vehviläinen kertoi myös Urheilulehden haastattelussa, kuinka oli kauden aikana opetellut elämään enemmän hetkessä ja keskittymään paremmin sitä kautta.

Näiden pelaajien avoimuus on kunnioitettavaa jäyhän ja hieman junttimaisenakin pidetyn lajin piirissä. Myös Manner on ollut ensimmäisellä kaudellaan Liiga-joukkueen päävalmentajana yllättävän avoin puheissaan ja ollut rohkeasti erilainen. Manner toi uudella tavalla esiin paljon puhutun ihmislähtöisen valmentamisen. Joukkueensa kanssa Manner on ollut muuttamassa Liigan pelityylin lisäksi myös jääkiekkoa isompiakin asioita.

Urheilua pidetään varsinkin nykypäivänä usein pelkkänä fyysisenä kilpailuna. Parhaimmillaan urheilu mittaa ja kehittää yhtä lailla myös henkisiä voimia ja kykyjä. Kärpät on osoittanut, että jääkiekkojoukkue voi olla kaukalossa ja sen ulkopuolella esimerkillinen koko kansalle ja sen yhteisöille. Joukkueen arvot ja etiikka ovat sovellettavissa myös työpaikoille tai yksittäisen ihmisen elämään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Jani Hakanpää: "Yritin pelata, vaikka finaaleissa meni luu poikki"

LIIGA | 8.5.2018 13:32
Jani Hakanpää osoitti kevään pudotuspeleissä olevansa Liigan kenties jopa paras puolustaja. Ilman loukkaantumista MM-kisajoukkueeseen valitseminen olisi ollut selvä asia. lue lisää

Vehviläinen sai Rantakarin sanallisen arkun aukeamaan − yhden Liiga-pelin torjuntaennätys hilkulla

LIIGA | 23.4.2018 21:42
Veini Vehviläinen urakoi Tapparaa vastaan käydyssä neljännessä Liiga-finaalissa olan takaa. Nuori veskari koppasi 34 kiekkoa, jääden neljän kiinnioton päähän henkilökohtaisesta yhden Liiga-ottelun torjuntaennätyksestään. Tappara-puolustaja Otso Rantakari tulistui veräjänvartijaan ottaen käytöskympin toisessa erässä. Vehviläinen antoi vastustajan noitua rauhassa. lue lisää

Ilman pelikieltoa selvinnyt Hakanpää iski Kärpät johtoon

LIIGA | 11.4.2018 19:51
Kärppien Jani Hakanpää, jota kohtaan HIFK vaati kurinpidollisia toimia, iski ottelun avausosuman Oulussa. lue lisää

Tämä mitätöi HIFK:n kurinpitovalituksen – katso video!

LIIGA | 11.4.2018 11:43
Liiga julkaisi videon, jonka perusteella kurinpitodelegaatti päätti, ettei Kärppien Jani Hakanpäälle tuomita pelikieltoa. lue lisää

Hakanpää pelikelpoinen illalla - "Taklaus kohdistui oikeaan olkavarteen"

LIIGA | 11.4.2018 11:16
Kärppien Jani Hakanpää on saanut vapauttavan tuomion Liigan kurinpitodelegaatiolta. Hakanpää oli tutkittavana, koska HIFK:n tekemän valituksen mukaan hän taklasi maanantaisessa ottelussa Juha-Pekka Haatajaa päähän. lue lisää

Kommentit

Veini Vehviläinen

Kärpät #35 L mv
s. 1997
185CM / 80KG
SOPIMUS: 2020