Utopiasta tuli totta: Ruotsi horjuttaa Kanadan yksinvaltiaan asemaa

Ruotsin peliesitykset ovat herättäneet aiheellisen kysymyksen: tuleeko tuplakulta 26 vuoden odotuksen jälkeen?

Ruotsin alkulohkoesitykset olivat vähintään vakuuttavia nostaen joukkueen turnauksen suurimmaksi mestarisuosikiksi. Kyllä, Ruotsi on esimerkiksi Venäjän ja Kanadan edellä.

Ja vielä selvästi.

Syyt tähän ovat ilmeisiä. Kanadan suurena ongelmana on maalivahtipelaaminen ja Venäjä kärsii sekavasta pelitavasta, jota yksilöt eivät kanna takavuosien tapaan.

Samaan aikaan Ruotsilla on heittää jäälle yksi kaikkien aikojen laadukkaimmasta MM-joukkueista. Kova joukkue paperilla on kääntynyt myös kovaksi joukkueeksi jäällä työnteon ja pelilleheittäytymisen kautta.

SHL:n pakkieliittiin noussut Mikael Wikstrand on pelaavassa kokoonpanossa ainoa NHL:n ulkopuolinen pelaaja. Ruotsin materiaali kestää vertailun jopa molempiin Pohjois-Amerikan joukkueisiin. Tilanne, joka oli vielä viime vuosikymmenellä utopistinen.

Tilanteen erikoisuutta korostaa vielä se, että esimerkiksi Henrik Lundqvist, Erik Karlsson ja Henrik Zetterberg totesi "nej tack". Ruotsin massa, josta ammentaa on täysin poikkeuksellinen Euroopan mittakaavassa.

Tästä kiitos kuuluu ruotsalaisen kiekkoilun systeemille, joka lähestyy peliä mahdollisuuksien kautta. Riskienotto, virheiden salliminen ja juonikkuus ovat jalostaneet Ruotsille laajan pelaajasukupolven, joka pursuaa pelitaitoa ja -nopeutta.

Juuri niitä ominaisuuksia, joita nykypäivänä vaaditaan.

Tähän asenteeseen esimerkiksi Suomi on vasta heräämässä, minkä takia Suomen pelaajatuotanto on selvästi Ruotsia perässä. Älkääkä käsittäkö väärin, sekä Suomi että Ruotsi ovat napanneet asemansa jääkiekon suurmaina nimenomaan systeemin turvin.

Ruotsin pelaajamassa tukemaan tätä systeemiä on vain valovuoden edellä. Niinkin selkeästi, että jopa Kanadan yksinvaltiaan palli heiluu.

Sinikeltaisia vuosia tuleekin vielä riittämään, sillä tälläkin hetkellä ihastuttava joukkue kuuluu turnauksen nuorimpiin. 90-luvun tuotokset tulevat dominoimaan kansainvälisiä kenttiä vielä toistakymmentä vuotta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Rankkarikisan tasoittanut Ekman-Larsson: "Valmentaja kysyi, olenko valmis"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Ruotsin vahvuuden yksi suurimmista tekijöistä oli kiekollisesti laadukas puolustuskalusto. Tästä välähdys nähtiin voittolaukauskilpailussa, kun Oliver Ekman-Larsson vastasi elintärkeästä osumasta. lue lisää

Kesälomilta hätiin hälytetty sankarivahti: "Ei ollut vaikea päätös tulla tänne"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Anders Nilsson kumosi kisojen aikana kysymysmerkkejä Ruotsin maalivahtipelin riittävyydestä. Todisteinä tästä ovat kaulassa killuva kultamitali ja nimeäminen turnauksen tähdistöjoukkueeseen. lue lisää

Kapteenin unelmat täyttyivät: "Uskomaton tunne!"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 7:00
Ruotsi nappasi toisen peräkkäisen maailmanmestaruuden, ja jälleen kerran voittolaukauskilpailun kautta. Samalla joukkueen kapteeni Mikael Backlund sai ensimmäisen maailmanmestaruutensa. lue lisää

Analyysi: Sveitsi ei nöyristellyt finaalissakaan, vaan haastoi Ruotsin omilla mausteillaan

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 6:30
Sveitsi pisti kunnolla kampoihin isompaa joukkuetta vastaan miesten MM-kisojen finaalissa. Sveitsiläiset eivät nöyristelleet missään vaiheessa ottelun aikana, ja se näkyi heidän pelaamisessaan. lue lisää

Mestaruuden ratkaisseella Forsbergilla riitti kunnioitusta Sveitsille: "Turnauksen vaikein ottelu"

MAAJOUKKUE | 21.5.2018 6:30
Ruotsi kohtasi sunnuntai-iltana Sveitsin miesten MM-kisojen finaalissa. Jännittävien vaiheiden jälkeen ottelu venyi voittomaalikilpailuun saakka. Siellä voittomaalin ja mestaruuden Ruotsille laukonut Filip Forsberg oli ottelun jälkeen ylpeä joukkueestaan. lue lisää

Kommentit

Jonas Ahnelöv

Avangard #5 L p Ruotsi #5 L p
s. 1987 Huddinge, SWE
188CM / 100KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2006 Phoenix Coyotes 3. kierros #88